Zoete aardappel – spinazie stamppot

Deze stamppot kan ook prima in de lente. Houd ‘m vegetarisch of maak er een stukje vlees bij. De stamppot kan wat mij betreft een sausje gebruiken. Gebruik de jus van een stukje stoofvlees, of braad een sla/rundervink en gebruik de aanbaksels en het braadvocht als basis van je saus. Begin met het vlees en de jus terwijl de zoete aardappelen opstaan. Wanneer precies is afhankelijk van welk vlees je kiest.

INGREDIENTEN (4-5 personen)

♦ 600 á 700 gram zoete aardappel
♦ 200 á 300 gram spinazie
♦ 1 flinke rode paprika
♦ uien

Zelf halen of thuis vinden 

♦ 100 gram zachte geitenkaas (moet wel een beetje kunnen smelten)
♦ Bouillonblokje (ik gebruik rund, maar groente kan natuurlijk ook)
♦ klontje boter

 1. Schil de zoete aardappels en snijd in blokken. Hoe fijner je snijdt, hoe sneller de stukken gekookt zijn.
 2. Doe de stukken in een pan met koud water en een snufje zout. Laat koken totdat de aardappels goed gaar zijn en makkelijk gestampt kunnen worden.
 3. Terwijl de aardappels op staan snijd je de paprika in blokjes.
 4. Leg de spinazie en geitenkaas vast klaar. Snijd de geitenkaas vast in stukjes zodat die zich goed verspreid door de stamppot.
 5. Als de aardappels gaar genoeg zijn giet je ze af en begin je met stampen. Beetje kookvocht kan je nog in de pan achter laten, maar niet meer dan nodig is om goed te stampen.
 6. Stamp de aardappels fijn
 7. Voeg handje voor handje de spinazie toe en roer dit door de stamppot. Je zal zien dat zodra die warm wordt de spinazie wat slinkt zodat je steeds meer kwijt kan. Voeg toe totdat je vindt dat er genoeg spinazie in de stamppot zit.
 8. Roer de stukken geitenkaas en paprika door de stamppot.
 9. Klaar!
 1. Braad de uien aan tot ze mooi bruin zijn. Heb je gekozen voor vlees, ga door met punt 2. Heb je gekozen voor een vegetarische vleesvervanger? Ga door naar punt 8.
 2. Heb je gekozen voor vlees dat mee kan sudderen? Kruid je vlees indien nodig. Voeg vlees toe in de pan en bak aan en ga door met punt 3 t/m 5. Ga anders door naar 6.
 3. Blus de pan af met een beetje water om jus te maken
 4. Voeg het bouillonblokje toe en roer totdat het opgenomen is
 5. Om de jus te binden en af te maken kan je hier nog een klontje boter aan toe voegen. Peper en zout naar smaak.
 6. Heb je gekozen voor vlees dat je niet laat sudderen? Verwijder de uien uit de pan als ze gaar zijn, kruid je vlees indien nodig en bak je vlees in dezelfde pan.
 7. Verwijder je vlees uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Vervolg het recept van de jus van punt 3 t/m 5.
 8. Je hebt gekozen voor een vleesvervanger. Vaak geven die geen aanbaksels in de pan, dus is het ook niet nodig om die in dezelfde pan te bakken als de rest van de saus. In dit geval maak je de saus door stap 1, 3, 4 en 5 te volgen. Je bakt de vleesvervanger in een aparte pan. Voeg kruiden toe aan de saus indien nodig.